Velikonoční košík
Seznam surovin
- vejce 1 kus (na potření)
- semínka sezamová (na posypání)
- smetana zakysaná 1 kelímek (na přelití)
- vejce 2 kusy (rozšlehaná se smetanou, na přelití)
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- droždí 25 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 200 mililitrů
- cukr krupice 1 lžička
- Hera 70 gramů
- sůl
Na náplň:
- sýr polotvrdý 50 gramů (Eidam)
- slanina anglická 100 gramů (nebo uzené maso )
- bylinky 1 hrst (petrželka + pažitka)
- vejce 3 kusy (vařené)
- paprika červená
Postup přípravy
Ze surovin zpracujeme obvyklým způsobem kynuté těsto. Z jedné třetiny vykynutého těsta vytvarujeme kolo se zvýšeným okrajem, ze zbylého těsta upleteme 2 copy (větší na okraj koláče, menší na ucho).
Okolo kola se zvýšeným okrajem obtočíme větší cop, necháme kynout. Košík potřeme vejcem a naplníme, okraje posypeme semínky; hotové upečeme ve vyhřáté troubě. Cop a ucho přehneme přes tukem potřenou misku a také upečeme. Za pomocí špejlí košík dokončíme.
Příprava náplně: Uzené maso pokrájíme na kousky, červenou papriku na nudličky a vařená vejce na kolečka. Směs dáme na těsto, posypeme posekanými zelenými natěmi a strouhaným sýrem. Hotové zalijeme rozšlehanými vejci a kysanou smetanou.
Načítám komentáře...