Věnec s míchanýmI vejci a slaninou
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- máslo 100 gramů
- voda 60 mililitrů (ledová)
- sůl 1/2 lžičky
- vejce (na potření)
- semínka sezamová (bílý na posypání)
- petržel hladkolistá (na posypání)
Náplň:
Postup přípravy
1. připravte těsto: do mísy prosejte mouku se solí a přidejte na kostičky nakrájené máslo. prsty prohněťte, abyste získali jakousi hrubou drobenku. postupně přilévejte vodu (možná ani nebudete potřebovat všechnu, záleží na mouce) a hněťte, dokud nezískáte hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 2 hodiny odležet v chladu.
2. Na pánvi nasucho opražte slaninu. Mezitím do mísy vyklepněte vejce a lehce je prošlehejte. papriku nakrájejte na drobné kostičky a přidejte ji k vejcím. pánev vytřete papírovou utěrkou, rozpalte v ní máslo a umíchejte vejce – stačí, aby sotva držela pohromadě, musí zůstat co nejtekutější, protože je ještě čeká pobyt v troubě. Čedar nastrouhejte nahrubo a 1/3 vmíchejte do vajec.
3. Těsto rozválejte do obdélníku a vykrájejte z něj delší, zašpičatělé pruhy, jakési protáhlé trojúhelníky. Vyskládejte je na pečicí papír do paprskovitého útvaru, který vypadá jako slunce s volným středem. Do každého „paprsku“ položte plátek slaniny a do těsta ve středu, které bude tvořit základnu věnce, nasypte 1/ ³ sýra. Na něj navršte vejce a posypte zbylým sýrem.
4. pláty těsta přeložte přes vejce na střed, aby vytvořily věnec, v němž se střídají pruhy těsta s nezakrytými vejci. Těsto potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 15–20 minut, dokud těsto lehce nezezlátne. Hotový věnec posypte nasekanou petrželkou a ihned neste na stůl.
Poznámka k receptu
I když se věnec tváří velmi složitě, jeho příprava je celkem snadná. Nejdůležitější je vejce nechat nedovařená, aby se v troubě nevysušila. Jinak je dolaďte podle chuti, třeba do nich vmíchejte čerstvé bylinky nebo avokádo.
Načítám komentáře...