Zelné karbanátky
Seznam surovin
- zelí sterilované 500 gramů
- šunka vepřová 120 gramů (nebo měkký salám)
- brambory 2 kusy (velké, vařené ve slupce)
- houska 2 kusy (z předešlého dne)
- cibule 1 kus
- vejce 1 kus (malé)
- vejce 1 kus (vařené natvrdo)
- vývar zeleninový 1 decilitr
- česnek 4 stroužky
- strouhanka (na zahuštění)
- pepř bílý (mletý)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na obalení)
- olej slunečnicový (na smažení)
Postup přípravy
Housky nakrájíme na malé kostičky, pokropíme je vychladlým vývarem a necháme nasáknout. Zelí scedíme, necháme odkapat, vymačkáme z něj šťávu a nakrájíme ho na drobnější kousky. Salám (nebo šunku), oloupané uvařené vejce a brambory nastrouháme najemno. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno.
Zelí, salám (nebo šunku), vejce, brambory, cibuli a houskové kostičky promícháme v míse, ochutíme česnekem utřeným se solí a pepřem a vmícháme rozšlehané syrové vejce. Pokud je hmota příliš řídká, zahustíme ji trochou strouhanky.
Rukama navlhčenýma studenou vodou vytvarujeme z hmoty menší placičky, obalíme je v mouce a pozvolna smažíme v rozehřátém oleji nejprve 3 minuty z jedné strany a pak 2 minuty z druhé strany.
Poznámka k receptu
Karbanátky podávejte s různě upravenými bramborami a čerstvou či nakládanou zeleninou.
Načítám komentáře...