ASIJSKÉ KVĚTÁKOVÉ ŠPÍZY
Seznam surovin
- květák 1 kus
- olej řepkový 2 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- cibulka jarní (nasekaná k podávání)
- semínka sezamová (bílá opečená k podávání)
Omáčka:
- rybí omáčka 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžičky
- cukr třtinový 1/2 lžíce
- vývar zeleninový 250 mililitrů
- srirarcha (podle chuti)
- zázvor (2cm)
- česnek 2 stroužky
- olej sezamový 1 lžíce
Postup přípravy
1. Květák rozeberte na růžičky a předvařte. Měl by ale zůstat poměrně pevný, čeká ho ještě pobyt v troubě. Mezitím v misce prošlehejte olej, sójovou omáčku a kukuřičný škrob a do směsi naložte osušený květák. Nechte odležet aspoň 20 minut.
2. Květák napíchejte na špejle, rozložte špízy na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 20–30 minut, podle velikosti růžiček.
3. Do mističky odlijte trochu vývaru a rozmíchejte v něm škrob. V pánvi rozpalte olej, orestujte na něm prolisovaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor, přidejte rybí i sójovou omáčku, cukr, vývar i rozmíchaný škrob. Promíchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti ji dolaďte srirachou. Špízy podávejte přelité omáčkou a posypané nasekanou cibulkou a opečeným sezamem.
Poznámka k receptu
Květák je něco jako svatý grál vegetariánů a veganů. Nahrazuje jim maso ve wrapech i mouku ve slaných těstech. Hodí se do středomořských, klasických amerických i asijských receptů. Tyhle špízy to dokazují.
Načítám komentáře...