Avokáda pečená s rajčaty a se sezamem
Seznam surovin
- avokádo 2 kusy (zralá)
- rajčátka cherry 100 gramů
- česnek 2 stroužky (rozdrcené)
- olej 3 lžičky (z praženého sezamu)
- olej olivový
- sůl
- pepř
- semínka sezamová 4 lžičky
- šťáva limetková (ze 2 limetek)
- koriandrová nať 1 hrst (posekaná)
Postup přípravy
1. Předehřejeme troubu na 200°c (horkovzdušnou na 180°c). Avokáda rozpůlíme a vyjmeme pecky. Lžičkou trochu zvětšíme otvor po pecce a odebereme část dužiny (dužinu už nebudeme dál potřebovat, takže ji můžeme sníst).
2. Pokrájíme rajčata na poloviny a promícháme je s česnekem, 1 čajovou lžičkou sezamového oleje, trochou olivového oleje a s větším množstvím soli a pepře.
3. Poloviny avokáda rozložíme na plech na kousek zmačkaného alobalu, který je pomůže během pečení udržet rovně. rovnoměrně rozdělíme rajčatovou směs do jejich středů.
4. Pokud máme nějaká rajčata navíc, rozložíme je kolem avokád a pečeme společně (obzvlášť efektně vypadá hrozen upečených cherry rajčat).
5. Vše pokapeme olivovým olejem, posypeme solí, pepřem a pečeme 15–20 minut.
6. Pečená avokáda přendáme na talíř, každou polovinu posypeme 1 čajovou lžičkou sezamových semínek, zakápneme šťávou z ½ limety a částí zbývajícího sezamového oleje.
7. Poházíme koriandrovou natí, malinko ještě osolíme a podáváme.
Poznámka k receptu
Chutnají naprosto neskutečně! Pokud jste doposud nikdy neokusili pečené avokádo, připravovali jste se o hodně! Jak se avokáda pečou, rajčátka se rozevřou, změknou a získají bohatší chuť.
případně příloha pro 4 osoby
Načítám komentáře...