BABA GANUŠ
Seznam surovin
- lilek 3 kusy
- jogurt bílý 4 lžíce (4-6 lžic)
- sezamová pasta Tahini 3 lžíce
- česnek 2 stroužky (2-3 strožky)
- sumac 1 lžička
- pepř kajenský 1 lžička
- semínka piniová (opražená na ozdobu)
- šťáva citronová (podle chuti)
- petržel hladkolistá (k podávání)
- olej olivový (na zakápnutí)
- sůl
Postup přípravy
1. Lilky podélně rozřízněte, osolte a nechte asi 15 minut vypotit. Pak sůl setřete papírovou utěrkou, lilky potřete olejem a položte řeznou stranou na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–40 minut, dokud nebude dužina úplně měkká.
2. Dužinu lžící vydlabejte a dejte do misky. Přidejte jogurt, tahini, prolisovaný česnek a koření, osolte, je-li to třeba, a promíchejte. Hotovou babu ganuš ozdobte piniovými semínky, zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.
Poznámka k receptu
Se základním receptem můžete dál experimentovat. Zkuste přidat římský kmín a trochu chilli nebo nahradit čerstvý česnek pečeným.
Načítám komentáře...