Belgická zapečená čekanka

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Ve větším hrnci rozpalte polovinu másla a orestujte na něm čekankové puky, přidejte cukr, nechte ho lehce zkaramelizovat a podlijte trochou vody. Přiklopte a nechte 10 minut dusit. Pak přidejte nasekaný česnek a poduste ještě 5 minut. Nechte zchladnout.

2. Připravte be šamel: rozpalte zbylé máslo a přidejte mouku, promíchejte a pražte ji, dokud nezačne zlátnout. Pak postupně přilévejte mléko a metličkou šlehejte, abyste získali hladkou omáčku. Vmíchejte do ní polovinu nastrouhaného sýra a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem (můžete i přisolit, ale nebývá to nutné, sýr je slaný dost).

3. Každý puk zabalte do plátku šunky, naskládejte do zapékací misky a zalijte bešamelem. Pečte v troubě předehřáté na 210 °C asi 20 minut, v polovině pečení zasypte zbylým sýrem. Ihned podávejte.

Poznámka k receptu

Tradiční belgické jídlo asi žádnou soutěž krásy nevyhraje. Co chybí na vzhledu, ale vynahradí chuť. Křupavá čekanka, výrazná šunka a hedvábná omáčka totiž tvoří dokonalou harmonii.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...