Belgická zapečená čekanka
Seznam surovin
- čekanka 8 kusů (bílá)
- šunka schwarzwaldská 8 plátků
- sýr tvrdý 300 gramů (Gruyère)
- mléko 500 mililitrů
- máslo 150 gramů
- cukr 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Ve větším hrnci rozpalte polovinu másla a orestujte na něm čekankové puky, přidejte cukr, nechte ho lehce zkaramelizovat a podlijte trochou vody. Přiklopte a nechte 10 minut dusit. Pak přidejte nasekaný česnek a poduste ještě 5 minut. Nechte zchladnout.
2. Připravte be šamel: rozpalte zbylé máslo a přidejte mouku, promíchejte a pražte ji, dokud nezačne zlátnout. Pak postupně přilévejte mléko a metličkou šlehejte, abyste získali hladkou omáčku. Vmíchejte do ní polovinu nastrouhaného sýra a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem (můžete i přisolit, ale nebývá to nutné, sýr je slaný dost).
3. Každý puk zabalte do plátku šunky, naskládejte do zapékací misky a zalijte bešamelem. Pečte v troubě předehřáté na 210 °C asi 20 minut, v polovině pečení zasypte zbylým sýrem. Ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Tradiční belgické jídlo asi žádnou soutěž krásy nevyhraje. Co chybí na vzhledu, ale vynahradí chuť. Křupavá čekanka, výrazná šunka a hedvábná omáčka totiž tvoří dokonalou harmonii.
Načítám komentáře...