Chřest s citronovou omáčkou
Seznam surovin
- ořechy vlašské 50 gramů
- sůl
- máslo 40 gramů
- chřest 1 kilogram (zelený)
Na omáčku:
- pepř černý (mletý)
- máslo 150 gramů (přepuštěné)
- žloutek 3 kusy
- šťáva citronová 1/3 decilitru
- petržel hladkolistá 1 lžíce (plochá, nasekaná)
Postup přípravy
0,5 dl osolené vody svaříme společně s 20 g másla. Očištěný chřest zbavíme zaschlých konců a spodní část oloupeme. Chřest rozdělíme na čtyři díly, každý vložíme do vakuového sáčku, přidáme čtvrtinu vody s máslem a odsajeme vzduch. Sáčky vložíme do vody teplé 80 °C a při této teplotě zahříváme 10 - 12 minut.
Žloutky prošleháme s vodou, vlijeme do kovové misky, zakapeme šťávou z citronu, vše vymícháme v horké vodní lázní do zhoustnutí a pak všleháme máslo. Příliš hustou omáčku můžeme zředit trochou vody. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme. Ořechy nakrájené nahrubo orestujeme na zbylém másle dozlatova.
Chřest rozdělíme na talíře a přidáme omáčku, do které vmícháme těsně před podáváním nasekanou petržel. Nakonec chřest posypeme ořechy.
Poznámka k receptu
Jako přílohu podávejte vařené nebo opečené brambory.
Načítám komentáře...