Chřest se ztraceným vejcem a ančovičkovou strouhankou
Seznam surovin
- chřest 10 kusů (zelený)
- vejce 2 kusy (čerstvá)
- chléb toastový 6 plátků
- ančovičky 3 kusy (v oleji)
- olej olivový 2 lžíce (+ na zakápnutí)
- ředkvičky 4 kusy
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Nejdřív si připravte ančovičkovou strouhanku: toastový chléb natrhejte a ve food processoru rozdrobte. Přidejte nasekané ančovičky s trochou oleje a několikrát promixujte, aby se spojily s chlebovou drtí. Pokud směs zůstane suchá, přidejte trochu olivového oleje (maximálně 1 lžíci) a opět promixujte. Směs opražte na sucho na pánvi, měla by získat zlatavou barvu.
2. Stonky chřestu ve třetině ohněte, dřevnaté konce se odlomí. Pak je omyjte, konce zarovnejte a na 2 - 4 minuty vložte do vroucí vody. (Doba varu je závislá na tloušťce chřestu. Měl by zůstat pevný a křupavý.)
3. Chřest vyjměte děrovanou naběračkou a okamžitě zchlaďte ve studené vodě, aby se zastavil zbytkový var a zelenina si uchovala křehkost. Osušte ho a rozpalte grilovací pánev s trochou olivového oleje. Stonky chřestu krátce opečte. Stačí půl minuty z každé strany.
4. Dejte vařit vodu na ztracená vejce. Měla by být těsně pod bodem varu. Vejce rozklepněte do naběračky, v hrnci s vodou udělejte vír, vejce vyklopte a vařte 4 minuty. Připravte jedno po druhém.
5. Chřest naaranžujte na talíř, na každou porci posaďte jedno vejce, posypte opečenou strouhankou a pokrájenými ředkvičkami, opepřete, jen zlehka osolte (strouhanka je díky ančovičkám slaná dost) a zakápněte olivovým olejem.
Poznámka k receptu
Čerstvý chřest je díky ančovičkové strouhance velmi pikantní. Ve spojení s tekutým žloutkem získáte manu nebeskou.
Načítám komentáře...