DOMÁCÍ SUGO
Seznam surovin
- rajčata 1 kilogram
- mrkev 1 kus
- celer řapíkatý 1 snítka
- cibule 1 kus
- bazalka 1 svazek (čerstvá)
- olej olivový 2 lžíce
- máslo 1 lžíce (studené)
- cukr krupice (podle chuti)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Cibuli nakrájejte nahrubo, mrkev, řapíkatý celer a rajčata na kousky. V hrnci se silným dnem rozpalte olej a mrkev a celer na něm opečte. Až začne zlátnout, přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne. Pak přidejte rajčata a na mírném plamenu pomalu vařte asi 45 minut, aby se téměř rozvařila.
2. Směs propasírujte a vraťte na plotnu. Na mírném ohni vařte ještě 30 minut, aby se vypařila přebytečná tekutina a omáčka zhoustla. Podle chuti oslaďte, osolte, opepřete a stáhněte z plotny. Vmíchejte nasekanou bazalku, studené máslo a nechte 15 minut odležet. Pak omáčku vlijte do čistých, vypařených sklenic a otočte dnem vzhůru nebo pro jistotu zavařte.
Poznámka k receptu
Využijte levná rajčata a uvařte suga raději víc, zásoby později oceníte. Rozlijte ho do sklenic o objemu 250 ml – to je ideální porce na večeři pro čtyřčlennou rodinu.
asi 500 ml
Načítám komentáře...