Gratinovaná brokolice
Seznam surovin
- brokolice 1 kilogram
- máslo 55 gramů (40 + 15 na vymazání)
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- mléko 40 mililitrů
- pepř černý (mletý)
- sůl
- muškátový květ (mletý)
- vejce 3 kusy
- česnek 1 stroužek
- smetana zakysaná 100 mililitrů
- strouhanka 30 gramů
Postup přípravy
Brokolici rozebereme a uvaříme v osolené vodě, stonky 10 minut a květenství 5 minut. Vyndáme a necháme okapat.
Předehřejeme troubu na 230 °C. V kastrůlku vyrobíme bešamel - rozehřejeme máslo, přidáme mouku a mléko. Osolíme, opepříme, přidáme muškát a necháme 10 minut zvolna provařit. Stáhneme ze sporáku a vmícháme celá vejce a rozdrcený česnek.
Brokolici rozložíme do máslem vymazaného pekáčku, zakryjeme bešamelem a posypeme strouhankou. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 230 °C.
Podáváme jako přílohu, nebo lehké letní hlavní jídlo se salátem.
Načítám komentáře...