Grilovaný sladkokyselý lilek s mátou
Seznam surovin
- lilek 500 gramů (opláchnutý )
- ocet vinný 1,75 decilitru (bílý)
- česnek 6 stroužků
- máta 6 lžic (nakrájená, čerstvá)
- olej olivový 5 lžic
- cukr 4 lžíce
- pepř
- sůl
Postup přípravy
Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Potom ho na lžíci oleje v malém rendlíku na mírné teplotě lehce orestujeme, aby ztratil ostrou chuť, nesmí však zhnědnout. Opečený česnek zalijeme octem, přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Nálev svaříme na polovinu množství, odstavíme ho a necháme zchladnout.
Velké lilky nakrájíme příčně a malé podélně na plátky siné asi 1 cm. Z obou stran je potřeme zbylým olejem, osolíme a opepříme. Při střední teplotě plátky grilujeme asi 5 minut z každé strany.
Do nálevu přimícháme mátu a nalijeme ho do ploché mísy. Do té potom postupně vkládáme pečený lilek, z obou stran ho potíráme sirupem a skládáme na sebe. Jíst ho můžeme teplý nebo vlažný.
Načítám komentáře...