Gumbo s okrou
Seznam surovin
- okra 300 gramů (plody ibišku jedlého)
- kuřecí maso 250 gramů
- klobása 120 gramů (vepřová, jemně uzená)
- celer řapíkatý (1 řapík)
- vývar kuřecí 5 decilitrů
- rajčata 1 kus
- cibule 1 kus
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- paprika červená 1/2 kusu
- paprika zelená 1/2 kusu
- olej 2/3 decilitru
- česnek 3 stroužky
- pepř cayenský 1 špetka
- sůl
Postup přípravy
V silnostěném, nejlépe litinovém hrnci zprudka opečeme na lžíci oleje kostky kuřecího masa. Vyjmeme je a v hrnci zahřejeme zbylý olej. Přisypeme mouku a za stálého míchání ji opražíme do zlatohněda. Pak přidáme okru nakrájenou na kroužky a za stálého míchání společně smažíme asi 15 minut.
Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli, papriky a plátky česneku, celeru a klobásy a dále smažíme pět minut, dokud zelenina nezesklovatí. Přilijeme vývar, vše rozmícháme, přivedeme k varu a snížíme teplotu.
Přidáme předem spařené, oloupané a jemně nakrájené rajče, maso a pepř a zvolna vaříme dalších 10 minut.
Gumbo dochutíme solí, rozdělíme do talířů, posypeme petrželkou a podáváme. Kdo chce, může si gumbo doplnit vařenou rýží.
Poznámka k receptu
Okra jsou plody ibišku jedlého ve tvaru malých hranatých zelených papriček. Lze je občas koupit i ve větších supermarketech, ve specializovaných obchodech se zeleninou nebo v asijských obchodech.
Načítám komentáře...