Jarní pilaf
Seznam surovin
Na 2 porce:
- hrášek 2 hrsti
- chřest 12 větviček
- rýže dlouhozrnná 120 gramů (Basmati)
- máslo 50 gramů
- bobkový list 3 kusy
- kardamom 6 kusů
- pepř 6 kuliček
- skořice 1 kus
- hřebíček 2 kusy
- kmín římský 1 špetka
- tymián 2 snítky
- cibulka jarní 4 kusy
- petrželka velkolistá 4 snítky (nasekaná)
- sůl 1 lžička
Na omáčku:
- máta 2 lžíce (sekaná)
- olej olivový 2 lžíce
- jogurt bílý 200 gramů (řecký)
Postup přípravy
1. Hrášek uvařte ve vroucí vodě a rychle jej zchlaďte, aby si zacho val svěží barvu. Chřest nakrájejte na kousky a vařte ho 3 minuty v páře. Třikrát důkladně propláchněte rýži ve studené vodě, pak ji zalijte horkou vodou, přidejte lžičku soli a nechte asi hodinu stát.
2. Rozehřejte máslo, přidejte bobkový list, hřebíček, lehce podrcený kardamom, pepř, skořici, kmín, a tymián. Míchejte 1 - 2 minuty, než se koření rozvoní.
3. Rýži slijte, nechte ji okapat a přidejte ke koření. Chvilku restujte, aby se zrníčka rýže obalila máslem. Zalijte vodou asi 1 cm nad rýži, přiveďte k mírnému varu a přiklopte pokličkou.
4. Cibulky pokrájejte najemno, petržel nasekejte. Po 5 minutách varu odklopte poklici, vložte chřest, hrášek, cibulku a petrželku. Znovu přiklopte a vařte dalších 5 minut, dokud rýže nevstřebá všechnu vodu. Odstavte z ohně, ale nechte ještě další 3 minuty odpočívat. Jemně načechrejte vidličkou.
5. Připravte omáčku. Mátu nasekejte najemno a smíchejte s olivovým olejem a jogurtem. Kdo chce omáčku ostřejší, může přidat i půl stroužku drceného česneku. Podávejte s pilafem.
Poznámka k receptu
- Přinášíme další důkaz o tom, že si chřest a rýže skvěle rozumějí. Spojení „teplého“ koření, jako je skořice a kardamom, s chřestem se zdá neobvyklé, ale funguje.
- Nutné počítat s namáčením rýže 60 minut.
Načítám komentáře...