Jarní salát
Seznam surovin
Salát:
- salát polníček 1 balení
- rajčátka cherry 1 hrst
- ředkvičky (několik)
- šunka (nejlépe od kosti)
- žampiony 6 kusů
- klíčky 1 hrst (mungo)
- olej olivový 1 lžíce
- sýr měkký 50 gramů (balkánský)
- kmín
- pepř
Zálivka:
- cukr třtinový 2 lžíce
- ocet jablečný 2 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
- pepř
Ztracená vejce:
Postup přípravy
1. Polníček opláchněte, rajčátka překrojte na půlky a ředkvičky na plátky. Šunku nakrájejte na nudličky a žampiony na plátky.
2. Na pánvi opečte na oleji šunku a žampiony, přidejte drcený kmín, případně opepřete. Do jednotlivých talířů vkládejte salát, rajčata, ředkvičky, opečenou šunku, žampiony a mungo klíčky a navrch položte ztracené vejce. Pokapejte zálivkou, promíchanou z uvedených surovin a 1 lžíce vody, a posypte rozdrobeným sýrem (postup na domácí „balkán“, chcete-li ho ze zvědavosti vyzkoušet, najdete níže).
3. Na ztracená vejce vlijte do kastrůlku s asi 250 ml vody ocet a přiveďte k varu. Jakmile tekutina začne vařit, vařečkou vytvořte uprostřed vír, do kterého pomalu a lehce vlijte vždy jedno vejce. Zmírněte oheň a vařte 3 minuty. Pak vejce opatrně vyjměte a dejte stranou do misky. Takto postupujte i s druhým vejcem. Domácí balkánský sýr Do uzavíratelné krabičky vlijte asi 150 ml vody. Přidejte 6 g soli, vložte 1 tvrdý tvaroh (na strouhání) a uložte na týden do lednice.
Domácí balkánský sýr
Do uzavíratelné krabičky vlijte asi 150 ml vody. Přidejte 6 g soli, vložte 1 tvrdý tvaroh (na strouhání) a uložte na týden do lednice.
Načítám komentáře...