KARÍ ZE SMAŽENÝCH LILKŮ
Seznam surovin
- lilek 2 kusy (větší)
- cibule červená 1 kus
- česnek 1 lžíce (nasekaný)
- zázvor 1 lžíce (nasekaný)
- kokosové mléko 400 mililitrů
- kmín římský 1/2 lžičky (mletý)
- koriandr 1/2 lžičky (mletý)
- kardamom 4 kusy (zelený)
- kurkuma 1 lžička (mletá)
- koření garam masala 1 lžička
- citronová tráva 2 snítky
- paprička chilli červená 1 kus
- ocet vinný 1 lžíce (bílý)
- cukr třtinový 1 lžíce
- olej 1 lžíce (rostlinný + na smažení)
- sůl
Postup přípravy
1. Lilky nakrájejte na větší hranolky, osolte a nechte asi 10 minut vypotit. Pak je osušte papírovou utěrkou a v rozpáleném oleji je osmažte dozlatova. Hotové hranolky pak odložte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.
2. V hrnci nebo v hluboké pánvi rozpalte lžíci oleje a orestujte na něm česnek, zázvor, nasekanou citronovou trávu a cibuli. Přidejte všechno koření, cukr a nechte minutu opékat, aby se koření rozvonělo a cukr zkaramelizoval. Zalijte kokosovým mlékem a provařte. Přidejte lilky a nechte pomalu vařit 4 minuty, aby se všechny chutě prolnuly, lilky se ale nesmějí rozvařit. Dochuťte octem a solí. Ideální přílohou je rýže.
Poznámka k receptu
V jednom městečku na Srí Lance Kamu zahlédla stánek s kořením, kde byly nádoby popsány česky. Ukázalo se, že kořenář Shantha miluje Česko a českou kulturu. Kamu ukazoval české časopisy a vyprávěl, kde všude byl. Jeho manželka pak Kamu naučila tohle báječné karí.
Načítám komentáře...