Křupavé květákové balíčky
Seznam surovin
- květák 1 kus (menší)
- sůl
- rajčatový protlak 1/2 hrnku
- víno bílé 2 lžíce
- pepř černý 1/2 lžičky (mletý)
- sýr Parmezán 1/2 hrnku (nastrouhaný)
- šunka prosciutto crudo 20 plátků
- olej olivový 6 lžic (na opečení)
Postup přípravy
Z květáku odřízneme spodní část s listy, rozkrojíme ho na půlky, ty pak nakrájíme na plátky silné asi 2,5 cm a každý ještě rozkrojíme na dva nebo tři kousky (podle velikosti plátků). Měli bychom získat celkem 20 kousků.
Kousky květáku nasypeme do vroucí osolené vody a povaříme 3 - 5 minut téměř doměkka. Scedíme je a osušíme papírovými utěrkami.
V misce promícháme rajčatový protlak s bílým vínem a pepřem. Každý kousek květáku potřeme ze stran lžičkou připravené směsi, posypeme ho lžičkou strouhaného parmazánu a zabalíme do plátku prosciutta.
Ve větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, vložíme do něj třetinu připravených balíčků a opečeme je ze všech stran dozlatova a dokřupava (z každé strany asi 3 - 4 minuty). Stejným způsobem opečeme ve dvou dalších várkách i zbylé balíčky na zbylém olivovém oleji.
Balíčky necháme lehce prochladnout a ihned podáváme, například s pečivem nebo bramborami.
Poznámka k receptu
- K balíčkům se ideálně hodí studený dip z jednoho kelímku bílého jogurtu smíchaného se 2 lžícemi majonézy, lžící nasekaných bylinek, solí a pepřem.
- 1 hrnek = 250 ml
Načítám komentáře...