Kvašená zelenina - pickles
Seznam surovin
- zelenina 1 kilogram (vhodná ke kvašení - mrkev, zelí, cibule, křen, kedlubna, červená řepa, ředkev)
- sůl mořská 17 gramů
- kmín
Postup přípravy
Zeleninu jako je zelí a cibule nakrájíme najemno, mrkev, ředkve, nastrouháme nahrubo, křen nakrájíme na kolečka. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře prohněteme rukama.
Zeleninovou směs propracováváme rukama, až pustí šťávu, potom ji začneme pěchovat do nádoby. Pokud nemáte speciální keramickou nádobu na kvašenou zeleninu, tak sklenici musíte zatížit talířkem a kamenem či sklenicí s vodou.
Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme si ji přendat do malých skleniček, které dobře uzavřeme a uschováme buďto v ledničce nebo ve sklepě. Nevadí, když si ji ponecháme v té jedné nádobě. Vždy musíme dbát na to, aby byla zelenina ponořená v kysané šťávě, jestliže je jí tam málo dolijeme čistou vodou. Takhle nám pickles vydrží skoro celou zimu.
Načítám komentáře...