Květák s holandskou omáčkou
Seznam surovin
Na 4 porce:
- květák 600 gramů
- cukr krupice 1 lžička
- sůl
Holandská omáčka:
- vývar 1 hrnek
- žloutek 4 kusy
- máslo 100 gramů
- šťáva citronová 1/2 kusu
- sůl
Rajčatový salát:
- rajčata 4 kusy (zralá)
- cibule červená 1 kus (malá)
- ocet 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- cukr krupice 2 lžičky
- pepř
Postup přípravy
1. Květák rozdělte na menší růžičky, omyjte je a do měkka uvařte v osolené vodě s cukrem. Nechte je okapat, přemístěte na servírovací mísu a přelijte teplou holandskou omáčkou.
2. Holandská omáčka: Do nerezové misky nad vroucí vodní lázeň vlijte vývar, žloutky a sůl a směs důkladně prošlehejte metlou. Za stálého šlehání k ní přidávejte na kousky nakrájené máslo.
3. Až omáčka dostatečně zhoustne, dochuťte ji citronovou šťávou, přelijte jí růžičky uvařeného teplého květáku a zbylou nalijte do omáčníku pro případ, že by si chtěl někdo přidat. Ihned noste na stůl. Jako příloha se nejlépe hodí nové brambory a rajčatový salát.
4. Rajčatový salát: Omytá rajčata nakrájejte na dílky a rozdělte je do čtyř misek na jednotlivé porce. Každou poté posypte na jemno pokrájenou cibulkou a přelijte nálevem smíchaným ze zhruba 200 ml vody, soli, cukru a octa. Nakonec posypte na hrubo namletým pepřem.
Poznámka k receptu
Obalovaný? Na mozeček? Nikoli, naprosto elegantně s hebkou holandskou omáčkou!
Načítám komentáře...