Květák zapečený se šunkou
Seznam surovin
- květák 1 kus
- šunka 200 gramů
- slanina anglická 50 gramů
- rajčatový protlak 100 mililitrů
- česnek 1 stroužek
- sýr polotvrdý 200 gramů (Eidam)
- máslo
- strouhanka
- petržel hladkolistá 1 hrst
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Květák rozeberte na růžičky, uvařte ve slané vodě doměkka, prudce vychlaďte a nechte okapat. Šunku a slaninu nakrájejte na malé kostičky a promíchejte. Květákové růžičky rozvrstvěte do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a posypte je šunkovou směsí.
V protlaku rozmíchejte prolisovaný česnek, podle chuti osolte a opepřete a přelijte jím květák.
Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékejte 10 minut. Potom povrch posypte nastrouhaným sýrem smíchaným se lžící strouhanky, pokropte rozehřátým máslem a vraťte ještě na 5 minut do trouby. Před podáváním hojně posypte zelenou petrželkou.
Jako příloha se hodí pečené brambory nebo pečivo.
Poznámka k receptu
Místo eidamu vyzkoušejte sýr balkánského typu. Jen dejte pozor při solení, protože sýr sám o sobě je dost slaný.
Načítám komentáře...