KVĚTÁKOVÉ TACOS S ČERNÝMI FAZOLEMI
Seznam surovin
- květák 700 gramů (fialový)
- ocet jablečný 1 lžička
- koriandr 1/2 kuličky (drcený)
- paprika 1/2 lžíce (mletá)
- pepř kajenský 1/2 lžíce
- pepř 1/2 lžíce (mletý)
- olej olivový 1 lžíce
- sůl
Nakládaná cibule:
- cibule červená 1 kus
- sůl 1/4 lžíce
- cukr 1/4 lžíce
- ocet jablečný 100 mililitrů
- voda 200 mililitrů (vroucí)
Fazole:
- fazole černé 300 gramů
- cibule 1 kus (malá)
- koriandr 1 lžička (drcený)
- pepř 1/2 kuličky (mletý)
- rajčata sterilovaná 100 gramů
- smetana 2 lžíce (kokosová)
- olej olivový 1 lžička
- sůl
Špenát:
- špenát 200 gramů
- olej olivový 1 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- sůl
- pepř
K podávání:
- tacos (k podávání)
- koriandr (čerstvý k podávání)
- paprička chilli červená (k podávání)
Postup přípravy
1. Naložte cibuli: nakrájejte ji na klínky (pokud preferujete sladší chuť, můžete ji spařit vroucí vodou) a dejte do zavařovací sklenice. V misce smíchejte vroucí vodu, ocet, cukr, sůl a míchejte, dokud se vše nespojí. Přelijte nálev přes cibuli a odložte stranou. Za 30 minut už bude připravená k jídlu. Čím déle ji ale necháte odležet, tím lepší bude. V lednici vydrží i několik týdnů.
2. Připravte fazole: cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte ji na rozpáleném oleji a přidejte scezené fazole a sterilovaná rajčata. Vmíchejte koření, osolte a vařte, dokud se rajčata nerozvaří a nevytvoří hustou omáčku. Nakonec vmíchejte kokosovou smetanu a stáhněte z plotny. Fazole rozmačkejte nahrubo vidličkou.
3. Květák rozeberte na drobné růžičky a blanšírujte – vhoďte ho do vroucí, osolené vody s octem, nechte asi 4 minuty vařit a pak ho slijte a zchlaďte ve studené vodě. Používáte-li klasický květák, můžete ocet vynechat, u fialového je nutný, udrží si tak barvu.
4. V misce smíchejte koření. Květák osušte, osolte a okořeňte připravenou směsí. Pak ho krátce opečte na oleji na pánvi nebo v troubě (na 200 °C asi 20–30 minut). Nakonec připravte špenát: v pánvi rozpalte olej, vsypte špenát, nechte ho zavadnout a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
5. Tacos nasucho opečte, potřete rozmačkanými fazolemi, poklaďte květákem a špenátem a přidejte nakládanou cibuli. Podle chuti doplňte čerstvým koriandrem a nasekanou chilli papričkou.
Poznámka k receptu
Nenechte se zastrašit spoustou ingrediencí, příprava není složitá. A i když stojí za to, ochutnat kombinaci květáku, luštěnin a naložené cibule, můžete si práci zjednodušit a podávat růžičky jen se salátem a jogurtem.
Načítám komentáře...