KVĚTÁKOVÝ FALAFEL
Seznam surovin
- květák 200 gramů
- cibule 1 kus
- strouhanka 50 gramů (nebo mandlová mouka 50-100g)
- vejce 1 kus (malé)
- česnek 3 stroužky
- kmín římský 4 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- koření chilli 1/2 lžičky
- petržel hladkolistá 1 hrst
- olej řepkový (na smažení)
- sůl
Dresink:
- olej sezamový 60 mililitrů
- sezamová pasta Tahini 2 lžíce
- šťáva citronová 2 lžíce
- med 2 lžíce
- citronová kůra 1/2 lžičky
K podávání:
- salát polníček 4 hrsti (nebo špenát)
- rajčátka cherry 200 gramů
- semínka piniová 1 hrst
- koriandr (čerstvý k podávání)
Postup přípravy
1. Syrový květák nasekejte nadrobno – buď ve food processoru, nebo v sekacím nástavci tyčového mixéru. Pokud je nemáte, nasekejte ho ručně, ale odřežte všechny silnější košťály. Rozmixujte cibuli, česnek, bylinky, koření, vejce, vmíchejte květák a osolte. Postupně vmíchejte mandlovou mouku nebo strouhanku a ze směsi vytvarujte kuličky.
2. Do rendlíku vlijte vyšší vrstvu oleje, rozpalte ho a kuličky osmažte dozlatova. Můžete je také olejem jen zakápnout a péct v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut. Mezitím v misce prošlehejte všechny suroviny na dresink. Hotový falafel podávejte se salátem a rajčátky, zakápnutý dresinkem a posypaný piniovými semínky a koriandrem.
Poznámka k receptu
Falafel je jedna z nejlepších věcí, které se dají s květákem udělat. Výborně se hodí do pity, sendvičů i salátů, ty ale připravte předem. Jinak falafel sníte, jakmile ho doděláte. Jako se to málem stalo nám.
Načítám komentáře...