NAAN S CHŘESTEM
Seznam surovin
Naan:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- jogurt bílý 120 mililitrů
- voda 120 mililitrů (vlažná)
- droždí sušené 7 gramů
- cukr krupice 1 lžička
- rostlinný olej 1 lžíce
- máslo (rozpuštěné na potření)
- sůl (k podávání)
Náplň:
- chřest (zelený)
- sýr Mozzarella 250 gramů
- pistácie 1 hrst (blanšírované)
- mandle 1 hrst
- citronová kůra 2 lžičky
- máta 3 hrsti
- petržel hladkolistá 2 hrsti
- česnek 1 stroužek
- olej olivový 4 lžíce (+50 ml)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Připravte naan: v malé misce promíchejte vodu, cukr a droždí a nechte v teple 10 minut odstát – na hladině by se měla objevit pěna. Do mísy vsypte mouku, uprostřed udělejte důlek, vlijte kvásek, jogurt, olej a promíchejte. Jakmile se směs začne spojovat, osolte ji a hněťte, dokud nezískáte hladké, nelepivé těsto. Vraťte ho do mísy, zakryjte a nechte hodinu v teple kynout.
2. Vykynuté těsto rozdělte na 8 částí a vyválejte dotenka, naan obvykle mívá hruškovitý tvar, někteří Indové ho ale dělají i kulatý. Rozpalte pánev se silným dnem a naany na ní z obou stran opečte, mělo by stačit jen pár vteřin z každé strany. Když budete naan opékat dlouho a na nízkou teplotu, hrozí, že ztvrdne. Hotový naan potřete rozpuštěným máslem.
3. Chřest uvařte v osolené vodě, aby byl na skus pevný. Do nádoby vhodné na mixování (skvělý je i chopper) dejte mandle, česnek, 2 hrsti petrželky a 2 hrsti máty, přidejte citronovou kůru, sůl, asi 50ml oleje a rozmixujte dohladka na jakési pesto.
4. Čtyři naany potřete pestem, poklaďte natrhanou mozzarellou a chřestem. Posypte nasekanými pistáciemi a mátou (můžete přidat i trochu pepře) a podávejte.
Poznámka k receptu
Nadýchaný indický chléb se skvěle hodí ke křehkému chřestu a jemné mozzarelle. Na přípravu stačí 4 chleby, takže teoreticky stačí udělat naan z polovičního množství. Je ale tak dobrý a variabilní, že stojí za to, udělat ho víc a třeba zamrazit.
Načítám komentáře...