Nakládaná mrkev a ředkev
Seznam surovin
- mrkev 1 kilogram
- ředkev bílá 1 kilogram
- cukr 600 gramů (+ 4 lžičky)
- ocet jablečný 600 mililitrů
- voda 400 mililitrů (teplá)
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
1. Nakrájejte mrkev a ředkev na tenké, pravidelné proužky. Vložte je do mísy, posypejte solí a 4 lžičkami cukru. Rukama míchejte, dokud zelenina nepustí vodu a nezměkne tak, že se dá ohnout, aniž praskne. Pak zeleninu propláchněte studenou vodou a nechte vysušit.
2. Ve vyšší nádobě smíchejte cukr s teplou vodou a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte jablečný ocet a opět promíchejte.
3. Čistou zavařovací sklenici (např. velkou na okurky) naplňte zeleninou a zalijte připraveným nálevem tak, aby byla zelenina zcela ponořená. V uzavřené sklenici nechte v chladu odležet alespoň hodinu před použitím. V ledničce vydrží 4 - 6 týdnů.
Poznámka k receptu
- Vietnamská kuchyně se bez nakládané mrkve s ředkví neobejde. Chuť musí být vyváženě sladkokyselá a využít se dá nejen jako náplň do baget, ale třeba i jako příloha k asijským nudlím nebo rýži.
- Ingredience na 30 porcí, nutné počítat s marinováním alespoň 1 hodinu.
Načítám komentáře...