Nakládaná řepa
Seznam surovin
Řepa:
- řepa červená 4 kusy
- sůl
Nálev:
- ocet vinný 300 mililitrů (bílý)
- voda 200 mililitrů
- cukr krystal 200 gramů
- sůl 3 lžíce
- česnek 2 stroužky
- badyán 1 kus
- bobkový list 2 kusy
- hřebíček 5 kusů
- nové koření 10 kusů
- pepř černý 6 kusů
- tymián 1/2 lžíce (sušený)
Postup přípravy
1. Řepu vařte neoloupanou v osolené vodě asi 45 minut, až trochu změkne. Mezitím připravte nálev: smíchejte všechny suroviny, přiveďte k varu a míchejte, dokud se nerozpustí cukr a sůl. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, pak stáhněte z plotny.
2. Řepu oloupejte, nakrájejte na klínky, vložte do sterilizovaných sklenic a zalijte horkým nálevem. Nechte odležet aspoň 2 dny. Pokud řepu chcete uchovávat déle, pro jistotu ji zavařte.
Poznámka k receptu
- Ve Skandinávii ji tradičně připravují s „vánočním“ kořením – badyánem, hřebíčkem a novým kořením. Staré známé naložené řepě to dodá úplně nový chuťový rozměr.
- Nutné počítat se dvěma dny na odležení.
Načítám komentáře...