Pečená červená řepa
Seznam surovin
- řepa červená 1 kilogram
- česnek 5 stroužků (velké stroužky)
- olej olivový 2 lžíce
- ocet Balsamico 2 lžíce
- med 1 lžíce
- bylinky 5 snítek (tymián, rozmarýn apod. - nemusí být)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Červenou řepu očistíme, nakrájíme na osminky nebo větší kusy a nasypeme do mísy. Přidáme oloupané celé stroužky česneku, olej, balzamikový ocet, med, případně i celé snítky bylinek, osolíme, opepříme a promícháme.
Směs nasypeme na větší arch alobalu a dobře ji do něj zabalíme tak, aby z balíčku nemohla unikat pára.
Balíček položíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 90 minut.
Řepu podáváme teplou, jako přílohu k masu nebo doplněnou chlebem, nebo studenou, například jako salát.
Poznámka k receptu
Výborná je i samotná pečená řepa. Důkladně ji omyjte, zabalte pevně do alobalu a pečte v troubě při 220 °C 2 hodiny doměkka. Pak ji opatrně rozbalte, oloupejte, nakrájejte na plátky nebo měsíčky a podávejte pokapanou olivovým olejem, případně i vinným octem a lehce posypanou pepřem a solí.
Načítám komentáře...