Pečená zelenina s variacemi dipů
Seznam surovin
- řepa červená 1 kus
- mrkev 2 kusy
- pastinák 2 kusy
- celer (kousek)
- cibule 1 kus (1-2 kusy)
- česnek 1 palička
- cuketa 1 kus (malá)
- brambory (několik)
Dipy:
- jogurt bílý 2 kelímky
- smetana zakysaná 1 kelímek
- česnek 1 stroužek (1-2 stroužky)
- bylinky (směs nasekané)
- kopr (čerstvý nebo mraený)
- olej olivový
- citron 1/2 kusu
- med
- hořčice plnotučná
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Zeleninu a brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (kořenovou zeleninu můžete krájet i podélně). Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Z česneku sloupněte jen vrchní tenkou vrstvu a překrojte podélně napůl. Vše naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte a kontrolujte, zda povrch zeleniny příliš nehnědne, v tom případě plátky otočte. Pečte doměkka a podávejte pokapané olivovým olejem a doplněné dipy
DIP ČESNEKOVÝ Smíchejte 1 kelímek jogurtu se lžící zakysané smetany, vmíchejte prolisovaný česnek a sůl podle chuti.
DIP BYLINKOVÝ Oprané a osušené bylinky nasekejte a smíchejte s jogurtem, lžící olivového oleje, solí a pepřem.
DIP MEDOVÝ Do misky nalijte 50 ml olivového oleje, přidejte 2 lžíce hořčice, šťávu z půlky citronu, 2 lžíce tekutého medu a metličkou řádně prošlehejte. Dochuťte solí, pepřem a podle potřeby ještě citronovou šťávou nebo medem.
DIP KOPROVÝ Zakysanou smetanu smíchejte s potřebným množstvím nasekaného kopru a jen malinko přisolte.
Načítám komentáře...