Pečené batáty s křenem
Seznam surovin
Batáty:
- batáty - sladké brambory 600 gramů (očištěné, ve slupce a rozčtvrcené)
- olej (extrapanenský na vymazání formy)
- cibule červená 1 kus (nakrájená na měsíčky)
- česnek 5 stroužků (nakrájených na plátky)
- paprika 2 kusy (červená a žlutá zbavené semen, podélně nakrájené na proužky)
- sůl
Dokončení:
- smetana zakysaná
- křen (najemno nastrouhaný)
- sůl mořská (hrubá)
Postup přípravy
1. Zapékací mísu vytřete olejem a vyskládejte do ní batáty (sladké brambory). Osolte je a přidejte k nim cibuli. Zastříkněte olejem a pečte 40 minut do poloměkka v troubě předehřáté na 200°C. Pak k nim přidejte česnek a papriky a pečte je doměkka. Paprika nejprve pustí vodu a potom lákavě zezlátne.
2. V misce prošlehejte zakysanou smetanu s křenem a dochuťte ji solí.
3. Teplou pečenou zeleninu rozdělte na jednotlivé porce, dochuťte ji smetanou s křenem a ihned noste na stůl.
Poznámka k receptu
Vitamin C a provitaminy řady A, obsažené v batátech, barevných paprikách, křenu a v pohankové nati, vytvářejí v tomto receptu synergický (a také skvělý chuťový) efekt.
Načítám komentáře...