Pečené cibule
Seznam surovin
- cibule červená 12 kusů (čistých, neoloupaných)
- česnek 7 stroužků (velkých, na plátky)
- rozmarýn 1 snítka
- olej olivový 80 mililitrů
- vývar zeleninový 200 mililitrů
- ocet Balsamico 3 lžíce
- cukr třtinový 1 lžíce (vrchovatá)
- pečivo (k podávání)
- sůl hrubá (k podávání)
- pepř
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Cibulím seřízněte spodní část tak, aby šly postavit. Seřízněte jim i vršky a zasuňte do nich plátky česneku s kousky bylinek.
2. V misce prošlehejte olej, vývar, balzamikový ocet a cukr. Podle chuti (ale raději střídmě) vzniklou omáčku osolte a ochuťte čerstvě namletým černým pepřem.
3. Cibule dejte do pekáče nebo zapékací mísy a zalijte třemi čtvrtinami omáčky. Pečte je, až změknou, podle potřeby přilévejte omáčku. Pokud cibule rychle tmavnou, snižte teplotu na 180 °C.
4. Odstraňte slupku a před podáváním posypte hrubou solí. Pečené cibule podávejte s pečivem nebo jako vydatné jídlo s bramborovou kaší. (či dietně, s bramborami vařenými v páře).
Načítám komentáře...