Pečený lilek s dušenými fazolemi
Seznam surovin
- lilek 4 kusy (malý)
- fazole červené 2 konzervy (sterilované)
- šunka 100 gramů
- cibule 1 kus
- mrkev 1 kus
- paprika žlutá 1 kus
- rajčatový protlak 50 gramů
- olej olivový 1/2 decilitru
- ocet Balsamico 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- majoránka 1 lžička (čerstvá, nebo sušená)
- pepř černý (čerstvě drcený)
- sůl
Postup přípravy
Lilky omyjeme, rozřízneme podélně na poloviny, potřeme je na řezu olejem, opepříme, vložíme do trouby vyhřáté na 170° C a upečeme téměř doměkka. Necháme je vychladnout a pak ostrým nožem
vyřízneme z každé půlky asi polovinu dužniny, kterou nakrájíme najemno.
Cibuli a mrkev oloupeme, papriku zbavíme semínek a omyjeme. Zeleninu nakrájíme na jemné kostičky a krátce je orestujeme v hluboké pánvi na zbylém oleji. Pak přidáme rozdrcený česnek se
solí, majoránku a trochu pepře a mícháme asi 5 minut. Směs zalijeme polovinou nálevu z fazolí, přidáme nakrájenou dužninu z lilků, rajský protlak a balzamikový ocet a dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny.
Těsně před koncem přidáme šunku nakrájenou na jemné kostičky. Připravenou směs naplníme do vydlabaných lilkových půlek, vložíme je do trouby vyhřáté na 180° C a pečeme 15 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Před podáváním můžete lilky posypat lísky majoránky nebo strouhaným parmazánem.
Načítám komentáře...