PIPERÁDA S VEJCEM
Seznam surovin
- paprika kapie 2 kusy (červená)
- paprika kapie 1 kus (zelená)
- rajčata 2 kusy
- vejce 4 kusy
- šunka prosciutto crudo 4 plátky (nebo Bayonne)
- cibule 2 kusy (střední)
- česnek 2 stroužky
- tymián 3 snítky
- bobkový list 1 kus
- olej olivový 3 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl
- pepř
- paprička Espollité 1 špetka (mletá nebo mleté chilli)
Postup přípravy
1. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka, kapie na proužky, česnek na tenké plátky, rajčata na kostičky. Troubu předehřejte na 200 °C. V litinovém hrnci rozpalte olivový olej a máslo. Cibuli restujte 3 minuty doměkka, pak přidejte česnek, lístky tymiánu a bobkový list, osolte a opepřete. Restujte minutu a přidejte rajčata, promíchejte a duste asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne vonět. Pak vyjměte bobkový list.
2. Piperádu rozdělte do 4 zapékacích misek, uprostřed udělejte důlek a do každého rozklepněte vejce. Na každou porci pak položte plátek šunky a vložte do trouby. Pečte tak dlouho, aby bílky ztuhly, ale žloutky zůstaly krémové. Posypte pálivou papričkou, osolte a podávejte.
Poznámka k receptu
Piperáda je taková baskická verze ratatouille, hodí se k rybám, kuřeti nebo vejcím. Když má Mimi dostatek barevných paprik a rajčat, připraví si ji do zásoby a uchovává v lednici. Když pak rychle potřebuje dobré jídlo, přidá vejce a má hotovo.
Načítám komentáře...