PLANTIINA DUŠENÁ JARNÍ ZELENINA
Seznam surovin
- artyčok 2 kusy (větší)
- pancetta 50 gramů (nebo guanciale)
- cibulka jarní 3 snítky
- sójové boby 250 gramů (čerstvé nebo mražené)
- hrášek 250 gramů (čerstvý nebo mražený)
- salát římský 1/2 kusu (malý)
- petržel hladkolistá 1 hrst (malá)
- máta 1 hrst (malá)
- citron 1 kus
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Z artyčoků odřízněte stonek tak, aby spodní část byla zarovnaná. Pak po obvodu odřezávejte listy, až se dostanete k těm, co mají světlou barvu. Stejným způsobem okrájejte pichlavou část artyčoku, možná bude nutné okrájet pořádný kus, abyste se dostali ke světlé části. Pak artyčoky podélně překrojte napůl a lžičkou odstraňte pichlavé lístky a chmýří ze středu. Každou část nakrájejte na čtvrtiny a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
2. Pancettu i jarní cibulku nasekejte. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olivový olej a restujte na něm pancettu a cibulku zhruba 2–3 minuty. Přidejte artyčoky, osolte a opepřete, podlijte několika lžícemi vody, zakryjte poklicí a na mírném plameni duste asi 10 minut.
3. Přidejte boby, hrášek, salát nakrájený nadrobno a dochuťte solí a pepřem. Pokud by se vám směs zdála suchá, přidejte trochu vody, měla by stačit lžíce nebo dvě. Zakryjte poklicí a duste dalších 15 minut, dokud není všechna zelenina měkká. Těsně před podáváním směs zakápněte 1 lžičkou citronové šťávy a posypte nasekanou petrželkou a mátou.
Poznámka k receptu
S dušenou jarní zeleninou se Mimi poprvé seznámila na svatební cestě a později se dozvěděla, že tohle jídlo bylo i vyhlášeným majstrštykem Plantie. Recept zrekonstruovala s pamětníky, aby byl opravdu autentický.
Načítám komentáře...