Plněné zelné závitky
Seznam surovin
- zelí bílé 1 kus (menší hlávka)
- vývar zeleninový 2,5 decilitru
- žampiony 150 gramů
- smetana na šlehání 1,5 decilitru
- rýže 120 gramů
- paprika žlutá 1 kus
- cibule 1 kus (malá)
- vejce 1 kus
- olej 0,4 decilitru
- máslo 30 gramů
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- sůl
- máslo (na vymazání )
Postup přípravy
V hrnci přivedeme k varu větší množství vody, osolíme ji, vložíme do ní očištěnou a košťálu zbavenou zelnou hlávku a krátce ji povaříme. Pak ji ihned zchladíme ve studené vodě, necháme odkapat a
sloupneme z ní horních osm zelených listů.
Papriku vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C a pečeme, dokud se na ní neobjeví hnědé puchýře.
Vyjmeme ji, vložíme do mikrotenového sáčku, který uzavřeme, a papriku necháme 10 minut zapařit. Pak ji oloupeme a nakrájíme na osminky.
Zbytek zelí nakrájíme na drobné kostičky a společně s drobně nakrájenou cibulí je zvolna opečeme ve vhodném kastrolu na oleji. Přidáme očištěné žampiony a dusíme asi 5 minut.
Mezitím propláchneme rýži vodou a necháme odkapat. Přimícháme ji do směsi se žampiony, přilijeme hrnek vody, osolíme, kastrol vložíme do trouby, jejíž teplotu jsme snížili na 175 °C a směs dusíme asi 20 minut.
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studeným vývarem, rychle rozšleháme a za
stálého míchání přivedeme k varu. Osolíme ji, přimícháme smetanu a necháme 15 minut vařit. Pak přidáme tři čtvrtiny papriky a vše rozmixujeme na hladkou omáčku.
Listy zelí rozložíme na prkénko, naklepeme je, vždy dva položíme na sebe a naplníme rýžovo zelnou náplní, do které jsme ještě přimíchali vejce. Listy stočíme do závitků, ovážeme provázkem, naskládáme je do vymazaného pekáčku, přiklopíme, vložíme znovu do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 20 minut.
Hotové závitky zbavíme provázku, rozkrojíme na polovinu a rozdělíme na talíře. Podlijeme je připravenou omáčkou a doplníme zbylou pečenou paprikou nakrájenou na kostičky.
Načítám komentáře...