Smažený plněný celer
Seznam surovin
- celer 600 gramů
- brokolice 200 gramů
- vejce 2 kusy
- sýr krémový 60 gramů (Lučina )
- sýr tvrdý 50 gramů (Ementál strouhaný)
- sůl
- olej (na smažení)
Na obalení:
- strouhanka 150 gramů
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- mléko 1/2 decilitru
- ořechy vlašské 50 gramů (jemně mleté)
Postup přípravy
Celer oloupeme, rozkrojíme na poloviny a každou nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Osm středových plátků z každé poloviny necháme na naplnění, zbylé okrajové plátky necháme stranou.
V hrnci přivedeme k varu větší množství vody, osolíme ji a uvaříme v ní vybrané středové plátky celeru tak, aby zůstaly pevné. Scedíme je, necháme odkapat a rozložíme na tác s utěrkou, aby vsákla přebytečnou vodu.
V kastrůlku přivedeme k varu vodu, osolíme ji a krátce v ní povaříme opláchnuté růžičky brokolice. Prudce je zchladíme v ledové vodě, necháme odkapat a osušíme v utěrce. Ve stejné vodě pak uvaříme doměkka okrajové plátky celeru, necháme je odkapat, osušíme v utěrce a spolu s dvěma syrovými vejci rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou na kaši. Směs přendáme do misky, přidáme jemně nakrájenou brokolici, lučinu a ementál a vše zpracujeme na hustou kaši.
Vždy dva plátky celeru slepíme k sobě připravenou kaší, obalíme je postupně v mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a strouhance smíchané s ořechy a zvolna usmažíme z obou stran dozlatova ve větším množství rozehřátého oleje.
Před podáváním je necháme odkapat na papírové utěrce, abychom z nich odsáli přebytečný olej.
Poznámka k receptu
Celer podávejte nejlépe s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Načítám komentáře...