STERILOVANÉ OKURKY
Seznam surovin
- okurky 3 kilogramy (malé nakládačky)
- voda 1,3 litru
- ocet 500 mililitrů (kvasný lihový)
- sůl 50 gramů
- cukr krupice 150 gramů
- mrkev 4 kusy
- cibule 2 kusy (menší)
- kopr 1 svazek
- nové koření 12 kuliček
- pepř černý 36 kuliček
- semínka 6 lžiček (hořčičná)
Postup přípravy
1. Připravte nálev: do hrnce vlijte vodu, ocet, přidejte sůl, cukr a přiveďte k varu. Vařte 5 minut, pak stáhněte z plotny a nechte zchladnout.
2. Okurky očistěte kartáčkem, mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli na klínky, kopr nasekejte na větší kousky.
3. Do každé sklenice dejte část mrkve, cibule a kopru, 1 kuličku nového koření, ½ lžičky hořčice a 2–3 kuličky pepře. Naplňte ji okurkami a zalijte vlažným nálevem. Nakonec sklenice zavařte, sklenicím o objemu 750 ml obvykle stačí 20 minut při 80 °C.
Poznámka k receptu
Konečnou chuť okurek nejvíc ovlivní ony samy, vybírejte proto menší pevné kusy – jsou chutnější a snáze je do sklenic naskládáte. Sklenice by totiž měly být poměrně plné, aby nálev pouze vyplnil mezery, ne aby v něm okurky volně plavaly
Babské r ady 1. VINNÝ NEBO RYBÍZOVÝ LIST prý také dokáže udržet křupavost, navíc ozvláštní chuť nálevu. Jednoduše ho přihoďte do sklenice k ostatním surovinám.
- KŘEN dodá okurkám ostré aroma a pomůže zachovat pevnou strukturu. Dávkujte ho podle chuti, někdo má rád okurky pěkně ostré, jiný jen s jemným nádechem.
ASI 12 LAHVÍ O OBJEMU 750 ML
Načítám komentáře...