TEPLÁ KOŘENOVÁ ZELENINA S FENYKLEM
Seznam surovin
- mrkev 200 gramů (malá)
- petržel kořenová 200 gramů (malá)
- fenykl 2 kusy (malý)
- cibule šalotka 2 kusy
- semínka fenyklová 2 lžičky
- pomeranče 1 kus
- petržel hladkolistá 1 hrst
- šťáva pomerančová (z 1 pomeranče)
- semínka sezamová (bílá na posypání)
- olej olivový 4 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Mrkev a petržel očistěte, fenykl nakrájejte na proužky, šalotky na klínky. Ve velké pánvi rozpalte polovinu oleje a nechte na něm rozvonět fenykl. Přidejte šalotku, krátce opečte, pak do pánve vsypte mrkev, petržel a fenykl a ze všech stran je opečte.
2. Vyfiletujte pomeranč – ostrým nožem seřízněte kůru na „pólech“ a pak ji odřežte tak, abyste odhalili dužinu. Z blanek, které drží citrus pohromadě, vyřežte čisté filety.
3. V misce prošlehejte zbylý olej s pomerančovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete. V misce smíchejte opečenou zeleninu s pomerančovými filety, nasekanou petrželkou a se zálivkou. Podávejte posypané opečeným sezamem.
Poznámka k receptu
Kořenová zelenina a fenykl tvoří skvělou partu. Ideálně je doplňuje pomeranč, který dodá šťavnatost a říz. Pokud vám nevadí nahořklé chutě, zkuste i červený grep, je také skvělý.
Načítám komentáře...