Zapečený květák s vejci
Seznam surovin
- květák 1 kus (středně velký)
- vejce 4 kusy
- šunka krůtí 100 gramů
- pórek 50 gramů
- sýr Ementál 50 gramů (nastrouhaný)
- máslo 50 gramů
- muškátový květ 1 špetka
- sůl
Postup přípravy
Květák zbavíme tvrdé části košťálu a listů a uvaříme ho ve slané vodě do poloměkka. Necháme ho odkapat a částečně zchladnout, pak ostrým nožem opatrně vyřízneme koštál i s částí růžic tak, aby květák zůstal v celku, a vložíme ho vykrojeným otvorem nahoru do kulaté zapékací mísy. N
a pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jemně nakrájený pórek a šunku nakrájenou na kostičky a krátce osmahneme. Přilijeme rozšlehaná vejce, osolíme, přidáme muškátový květ a vejce necháme lehce srazit. Na závěr vmícháme nastrouhaný sýr a odstavíme z ohně.
Květák naplníme vaječnou směsí, pokapeme máslem a pečeme asi na 15 - 20 minut při 150 °C. Pokud začnou vejce rychle tmavnout, zakryjeme povrch alobalem. Podáváme ihned.
Poznámka k receptu
Vykrojený košťál s částí růžic nakrájejte a přidejte do polévky (třeba hovězího vývaru s nudličkami).
Načítám komentáře...