3 nejlepší veganské recepty, které si oblíbí každý
Inspirace na vaření není nikdy dost. Už vůbec nikdy není dost tipů na výborné veganské recepty. Které 3 veganské recepty jsou nejlepší a zaručeně zachutnají každému člověku?
Veganská strava je poměrně specifická. Vegani nekonzumují nic živočišného, tedy zejména maso, vajíčka, med či mléko a mléčné výrobky. Nejedná se pouze o dietu, jedná se o celý životní styl.
Veškeré informace o veganském způsobu života nebo inspiraci na nejrůznější vegan recepty lze nalézt např. na portálu Vegan.cz.
1. Avotoust s rajčátky
Avokádo je v současné době jedním z nejoblíbenějších jídel nejen veganů. Sociálně sítě jsou zahlcené krásně naaranžovanýma snídaněmi, které zdobí právě avokádo.
Jedná se o vysově výživné ovoce, které je všestranným doplňkem stravy. Právě proto je vhodný i do jídelníčků veganů. Je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, magnesia, mědi, fosforu a vitamínů C, K, E, a H.
Avokádo je oblíbené ovoce plné vitamínů a minerálů.
Na ovoce obsahuje avokádo velmi malé množství cukru, a to pouze v dužině. Naopak obsahuje velké množství tuku. Právě kvůli jeho tučnosti je nutné avokádo jíst s mírou a rozhodně není vhodné ke každodenní stravě. Což samozřejmě na jeho chuti nic nemění a možná právě proto je tak oblíbené. Tuk na sebe váže ostatní chutě.
Ingredience: ½ zralého avokáda 1 plátek celozrnného/toastového chleba (případně jakýkoliv jiný oblíbený chléb) cherry rajčata citron voda sůl, pepř
Postup: Chleba nasucho opečeme na pánvi (případně rozpečeme na grilu). Zralé avokádo rozpůlíme na polovinu, vymáčkneme pecku a pomocí lžíce polovinu avokáda vydloubneme z jeho dužiny. Pokud je avokádo dostatečně zralé, půjde to velmi snadno.
Avokádo rozmačkáme, lehce zakápneme citronem a namažeme na chléb. Na menší kousky nakrájíme rajčata a přidáme na chléb. Můžeme dochutit solí a pepřem dle chuti.
TIP: Snídaně je nejdůležitější jídlo dne a nevyplácí se jej přeskakovat. Mezi nejoblíbenější pokrmy ke snídani patří také lívance - americké, kynuté i bez kynutí.
2. Špagety s tofu
Tofu(též také sójový sýr či sójový tvaroh) je velmi oblíbená ingredience ve veganské kuchyni. Pochází z Asie a podle čínské tradice patří k pěti posvátným čínským plodinám. Obsahuje vysoký podíl bílkovin a je dobře stravitelný.
Ingredience: špagety balení tofu sušená rajčata rostlinná smetana veganský parmazán sůl, pepř
Není nutné ke špagetám přidávat sušená rajčata. Použít lze i čerstvá rajčata.
Postup: V hrnci uvaříme libovolné špagety - podle jejich návodu z obalu. Mezitím si na pánvi rozehřejeme smetanu, přidáme sušená či čerstvá rajčata a nakrájené tofu. Přidáme i nastrouhaný veganský parmazán a dochutíme solí a pepřem. Uvařené těstoviny přidáme na pánev a pořádně promícháme.
3. Polévka z červené čočky
Červená čočka je oblíbená pro množství živin, snadnou stravitelnost a jednoduchou a rychlou přípravu. Je zdrojem vlákniny i bílkovin. Také obsahuje železo, selen, fosfor, zinek a vitamín B6. Z červené čočky je např. Felafel
Ingredience: malá červená cibule 2 stroužky česneku ½ lžičky kurkumy ½ lžičky chilli 2 lžíce rajčatového protlaku 150 g červené čočky 800 ml zeleninového vývaru olej sůl
Postup: Na pánvi s olejem lehce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a všechno koření i rajčatový protlak. Přidáme čočku, pořádně promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem.
Pomalu vaříme přibližně půl hodiny. V případě, že by se voda vypařila moc rychle, můžeme přidat vývar, případně i obyčejnou vodu.