Řez ze svíčkové s brusinkami Suroviny hovězí maso 800 gramů (svíčková)víno červené 2 decilitry (výraznější chuti)slanina anglická 4 plátkykompot brusinkový 4 lžičkypepř černý 2 lžičky (drcený)koriandr 1 lžička (drcený)med 1 lžičkatabasko 3 kapky (na omáčku)olej olivový 2 lžíce Kategorie Hovězí svíčková pro alergiky na mléko pro celiaky Hodnotilo: 0
Kančí kýta se šípkovou omáčkou Suroviny kančí maso 800 gramů (kýta) Na marinádu: bobkový list 2 kusy (celé lístky)cibule 2 kusy (střední)voda 6 decilitrůmrkev 500 gramů (nahrubo nastrouhaná)celer 500 gramů (nahrubo nastrouhaná)petržel kořenová 500 gramů (nahrubo nastrouhaná)ocet 2 lžícepepř černý 4 kuličky (celý)nové koření 4 kuličky (celé) Na omáčku: celer 200 gramůpetržel kořenová 150 gramůcibule 1 kus (na osmahnutí)mrkev 100 gramůsmetana 2,5 decilitru (33%)víno červené 2 decilitryvývar masový 2 decilitrymáslo 80 gramůslanina 60 gramů Kategorie Zvěřina Hodnotilo: 3
Piškotový řez s přelivem ze sušených švestek Suroviny Na těsto: vejce 2 kusycukr 75 gramůmouka pšeničná hladká 50 gramůmoučka kukuřičná (škrob) 25 gramůcukr vanilkový 1/2 balíčkuvoda 2 lžícesůl Na přeliv: víno červené 2 decilitryšvestková povidla 50 gramůcukr 1 lžícerum hnědý - tuzemský 1 lžíce (40%)med 1 lžičkahřebíček 3 kusy (celý)skořice 1 kus (celá - cca 8 cm)citronová kůra 1 lžička Na omáčku: mléko 4 decilitrypudinkový prášek vanilkový 1/2 balíčkužloutek 1 kuscukr 3 lžícesůl Kategorie Řezy pro děti Hodnotilo: 1
Pruhovaná pošta Suroviny drůbeží maso 4 kusy (uzená stehna)listové těsto 400 gramůzelí červené 300 gramů (sterilované)cibule 1 kusvejce 1 kusvíno červené 3 lžíceolej slunečnicový 2 lžícestrouhanka 2 lžícepivo světlé 1 lžíce (10°) Kategorie Kuře Hodnotilo: 1
Dušené červené zelí s brusinkami Suroviny zelí červené 1 kilogram (hlávkové)cibule 2 kusy (větší)jablka 1 kus (navinulé)víno červené 2,5 decilitruolej 1 lžícekompot brusinkový 2 lžíceocet jablečný 2 lžícecukr (dle chuti)pepř černý (mletý) Kategorie Zelí pro alergiky na mléko pro diabetiky pro diety pro vegetariány pro celiaky Hodnotilo: 0
Dušené červené zelí s jablky Suroviny zelí červené 1,2 kilogramujablka 2 kusycibule 2 kusyvíno červené 1,25 decilitruolej 3 lžícecukr 2 lžícerozinky 2 lžíceocet 1 lžícezavařenina rybízová 1 lžíce Kategorie Zelí pro alergiky na mléko pro vegetariány pro celiaky Hodnotilo: 1
Makové kloboučky Suroviny mák 4 lžícemouka pšeničná hladká 1 hrstlinecké těsto 1/2 kusu (1/2 dávky z receptu na základní linecké těsto) Na náplň: skořice 1 špetkacukr 2 lžícerum 1 lžíce (40%)pomerančová kůra 1 špetkavíno červené 1/2 hrnkušvestky sušené 10 kusůpovidla 2 lžíce Kategorie Linecké pro vegetariány pro děti Hodnotilo: 0
Beefsteak s cibulovou marmeládou + VIDEO Suroviny hovězí maso 200 gramů (svíčková)pepř černý (mletý)sůlmáslo (na ozdobu)rukola (na ozdobu) Na marmeládu: cibule červená 2 kusyocet vinný 2 lžícevíno červené 2 decilitrycukrmáslo Na přílohu: brambory (vařené ve slupce)smetana na šlehánípetrželka velkolistásýr Parmezánčesnek Kategorie Hovězí svíčková Hodnotilo: 1
Opečené noky s uzenou kýtou a červeným zelím Suroviny vepřové maso 600 gramů (uzená kýta libová)zelí kysané 500 gramů (červené)vývar masový 2 decilitry (nebo voda)rajčatový protlak 3 lžícevíno červené 2 lžícecibule 1 kuspepř černý 1 lžíce (celý, orientační množství)sádlo 1 lžícevoda 1 decilitr (orientační množství) Na těsto: brambory 400 gramů (moučné, uvařené ve slupce)mouka pšeničná hrubá 150 gramůmáslo 2,5 lžícevejce 1 kusmuškátový oříšek 1 špetka (mletý)sůl Kategorie Uzené maso Hodnotilo: 0
Makový závin s višněmi I Suroviny těsto na závin 1 kus (dávka)mák 2 hrnky (nletý)mléko 1 hrnekvišně 1 hrnek (sušené)víno červené 1/2 hrnkucukr 1/3 hrnkumáslo 0,2 kostkymouka pšeničná hrubá 5 lžiclikér višňový 0,4 decilitru Kategorie Záviny pro vegetariány pro děti Hodnotilo: 0
Rostbíf se zeleninou Suroviny hovězí maso 600 gramů (roštěnka - nízký roštěnec)olej (na opečení masa) Na marinádu: worcesterská omáčka 1,5 decilitru (omáčka)hořčice 80 gramůolej 0,8 decilitruwhisky 1/2 decilitrupepř černý (mletý)sůl Na omáčku: žampiony 300 gramů (malé)cibule šalotka 10 kusůvíno červené 3 decilitryvývar 2 decilitryrajčatový protlak 2 lžícesůlolej Kategorie Hovězí roštěná pro alergiky na mléko Hodnotilo: 1
Kořeněná perníková srdíčka Suroviny mouka pšeničná hladká 200 gramůmáslo 120 gramůcukr 60 gramůžloutek 2 kusykypřící prášek do perníku 1 lžičkacitronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)pepř bílý 1 špetka (mletý)zázvor 1 špetka (mletý)skořice 1 špetka (mletá) Na náplň: švestková povidla 100 gramů (nebo marmeláda (nejlépe domácí))víno červené 1 decilitrmed 1 lžíce Kategorie Vánoční cukroví pro alergiky na mléko pro děti pro vegetariány Hodnotilo: 1
Kapr Marengo Suroviny kapr 4 kusy (filety)sůlpepř černý (mletý)mouka pšeničná hladká (na obalení)tuk ztužený (100%) 60 gramů (nebo máslo)cibule 1 kusžampiony 100 gramů (čerstvé)víno červené 2 decilitry (může být sladší)rajčata 300 gramů Kategorie Sladkovodní pro alergiky na mléko pro děti Hodnotilo: 0
Ovíněná panenka Suroviny vepřové maso 2 plátky (panenka)cibule šalotka 200 gramůhroznové víno 400 gramůvíno červené 250 mililitrůmáslo 30 gramůmed 4 lžícecukr 1 lžícešťáva citronová 1 lžícemoučka bramborová (škrob) 1 lžička Kategorie Vepřová panenka Hodnotilo: 0
Jehněčí kýta na rozmarýnu se špenátem Suroviny jehněčí maso 600 gramů (kýta)špenát 500 gramů (listový)slanina 150 gramů (nakrájená)víno červené 2 decilitrycibule 1 kus (větší)česnek 5 stroužkůjalovec 5 kuličekrozmarýnpepř (mletý) Na šťouchané brambory: brambory 500 gramů (oloupané, uvařené doměkka)máslo 50 gramůpórek 1/2 kususmetana 1/2 decilitrupepř (mletý)sůl Kategorie Jehněčí kýta pro celiaky Hodnotilo: 1
Hovězí tokáň na víně Suroviny hovězí maso 500 gramů (zadní)vývar 6 decilitrůžampiony 150 gramůcibule 1 kus (větší)víno červené 3 decilitrysmetana zakysaná 1,2 decilitrumáslo 2 lžícerajčatový protlak 1 lžíceolej 1/2 decilitru Kategorie Hovězí zadní pro celiaky Hodnotilo: 1
Vinné řezy Suroviny mouka pšeničná hladká 250 gramůmáslo 250 gramůcukr 250 gramůvejce 4 kusyčokoláda hořká 100 gramůvíno červené 1,25 decilitruskořice 1 lžička (mletá)hřebíček 1/2 lžičky (drcený)tuk (na vymazání pekáčku) Na náplň: máslo 70 gramů (měkké)víno červené 0,7 decilitru Na polevu: cukr moučkový 200 gramůvíno červené 1/2 decilitru Kategorie Vánoční cukroví pro vegetariány Hodnotilo: 0
Štědrovečerní kapr na víně Suroviny kapr 4 porcevíno červené 2 decilitrykečup 6 lžiczavařenina šípková 2 lžíce (nebo brusinkový kompot)olivy zelené 50 gramů (nejlépe řecké)česnek 4 stroužky Kategorie Sladkovodní pro alergiky na mléko pro celiaky Hodnotilo: 0
Srnčí hřbet „Baden – Baden“ Suroviny srnčí maso 1,5 kilogramu (hřbet)víno červené 2 decilitrykompot brusinkový 150 gramůslanina 100 gramů (plátky)ananas 4 plátkybroskve 2 kusy (nebo hrušky, rozpůlené)jalovec (několik kuliček)pepř (mletý)sůl Kategorie Zvěřina pro celiaky pro alergiky na mléko Hodnotilo: 1
Jelení kýta v zelenině Suroviny jelení maso 1 kilogram (jelení kýta vykostěná)voda 6 decilitrůzelenina kořenová 400 gramů (karotka, celer, petržel)víno červené 3 decilitry (suché)ocet 2 decilitry (8%)cibule 2 kusyslanina anglická 80 gramůmáslo 40 gramůolej 3 lžíce Kategorie Zvěřina pro alergiky na mléko pro celiaky Hodnotilo: 1
Krůtí roláda se sušeným ovocem Suroviny krůtí maso 600 gramů (prsa)kapusta růžičková 500 gramůhouby 200 gramů (nakládané nebo podušené čerstvé)moravské uzené 10 plátkůmáslo 30 gramůsůlolej (na opečení) Na omáčku: švestky sušené 100 gramůfíky 6 kusů (sušené)vývar 2,5 decilitruvíno červené 2 decilitrycibule 1 kusmed 2 lžíceolej 2 lžíceperník 1 lžíce (strouhaný)sůl Kategorie Krůta, krocan Hodnotilo: 0
Marinované steaky Suroviny hovězí maso 4 kusy (steaky z hovězí svíčkové, každý asi 150 g)cibulka perlová naložená 1 sklenicevíno červené 3 decilitryocet Balsamico 1 decilitrzavařenina rybízová 3 lžícecukr 2 lžícepepř (mletý)sůlolej (na opečení) Na marinádu: olej 4 lžícečesnek 1 stroužekpepř (čerstvě mletý)sůl Kategorie Hovězí svíčková pro alergiky na mléko pro celiaky Hodnotilo: 0
Tyčinky s parmskou šunkou Suroviny šunka sušená 5 plátků (parmská)mouka pšeničná hladká 80 gramůsýr Parmezán 1 lžička (jemně nastrouhaný)olej olivový 1 lžičkakypřící prášek do pečiva 1/3 lžičkysůl 1 špetkamouka pšeničná hladká (na vál) Na omáčku: čokoláda hořká 60 gramůčokoláda mléčná 20 gramůvíno červené 0,8 decilitruocet Balsamico 1 lžícemed 1 lžička Kategorie Z pečiva Hodnotilo: 0
Hovězí steaky v kávovopepřové krustě Suroviny hovězí maso 4 plátky (vysoký roštěnec nebo svíčková, plátky vysoké alespoň 3 cm)olej olivový 2 lžícekáva 2 lžíce (pražená zrna, nahrubo drcená)pepř 2 lžíce (nahrubo drcený)sůl Na zeleninu: řepa červená 300 gramůcibule červená 1 kusvíno červené 2 decilitrycukr hnědý 2 lžícesójová omáčka 1 lžíce (kvalitní)rajčatový protlak 1 lžícečesnek 2 stroužkyzázvor 1 lžička (čerstvý, nastrouhaný)mouka pšeničná hladká 1 lžička Kategorie Hovězí roštěná pro alergiky na mléko Hodnotilo: 0
Husí stehna se sušenými švestkami Suroviny husí maso 4 kusy (stehna)cibule 1 kus (menší)med 2 lžícepomerančová marmeláda 1 lžícesójová omáčka 1 lžičkasůl 1/2 lžičky Na švestky: švestky sušené 200 gramů (bez pecek)víno červené 2 decilitryšvestková povidla 80 gramůcukr hnědý 1 lžícepepř 1 lžička (čerstvě drcený)skořice (celá, kousek)hřebíček 5 kusůbadyán 1 kuspomerančová kůra 1 špetka (nastrouhaná) Na přílohu: bramborové těsto 1/2 balíčkuškvarky 100 gramů (nakrájené)mák 100 gramůmrkev 4 kusy (malá)šťáva pomerančová 2/3 decilitrucukr hnědý 1 lžíceolej olivový 1 lžícesůl 1 špetkaolej (na pečení) Kategorie Husa pro alergiky na mléko pro celiaky Hodnotilo: 0
Sýrové chuťovky se švestkami Suroviny sýr s bílou plísní 120 gramů (Camembert, nebo jiný sýr tohoto typu)sýr s modrou plísní 120 gramů (Gorgonzola, nebo Niva, či Modřenín)hroznové víno 20 kuličekrohlík 2 kusyšvestky sušené 10 kusůvíno červené 1,5 decilitrumed 2 lžícezázvor 1 lžíce (čerstvý, nastrouhaný)pepř 1 špetka (čerstvě mletý) Kategorie Ze sýra pro vegetariány Hodnotilo: 0
Pečené hrušky v tvarohovém těstě Suroviny tvaroh měkký 125 gramůmouka pšeničná hrubá 50 gramůmáslo 25 gramů (měkké)vejce 1/2 kusužloutek 1/2 kusukypřící prášek do pečiva 1/4 balíčkukrupice 1 lžícesůl 1 špetkamouka (na vál) Na náplň: hrušky 4 kusysýr s bílou plísní 200 gramůčokoláda hořká 20 gramůkari pasta 1 lžička (červená) Na omáčku: kompot brusinkový 100 gramůvíno červené 1 decilitrcukr 1 lžícemed 1 lžíce Kategorie Z pečiva pro vegetariány Hodnotilo: 1
Šípkové víno Suroviny šípky 100 gramů (sušené)víno červené (suché) Kategorie Nápoje studené Hodnotilo: 1
Jaternice kynuté pod vodou Suroviny mouka pšeničná hladká 250 gramůmouka pšeničná polohrubá 250 gramůtuk 200 gramů (na pečení)mléko 1 decilitrvejce 1 kusdroždí 50 gramů (čerstvé)sůlcukrmouka pšeničná hladká (na vál) Na náplň: játra 500 gramů (drůbeží - husí nebo krůtí)slanina anglická 100 gramů (v celku)slanina anglická 100 gramů (jemné plátky)víno červené 1/2 decilitružloutek 2 kusysůlkoření 1 lžička (např. černý pepř, nové koření, tymián, hřebíček, zázvor, bobkový list) Kategorie Koláče, záviny a quiche Hodnotilo: 0
Šátečky s cibulovou marmeládou Suroviny tvarohové těstosýr 120 gramů (s dvojí plísní, např. Vltavín)mouka (na vál)vejce 1/2 kusu (na potření)mléko 1 lžíce (na potření) Na cibulovou marmeládu: cibule červená 300 gramů (oloupaná)víno červené 2 decilitrycukr 50 gramůmed 2 lžícepepř 1 lžička (čerstvě drcený) Kategorie Chuťovky a předkrmy pro vegetariány Hodnotilo: 0